Ce este o pergola, dar o copertina? Diferenta intre o pergola si o copertina

Pentru ca adesea majoritatea persoanelor obisnuiesc sa faca confuzii majore in ceea ce priveste functionalitatea unei pergole si cea a unei copertine, am decis sa va oferim in cadrul acestui articol informatii despre fiecare in parte, astfel incat sa va puteti forma o ideeea clara si concisa asupra acestor doua accesorii.

Sa incepem in primul rand cu informatiile despre pergola.

Ce este o pergola?

Ei bine, pergola este in general o constructie realizata fie din aluminiu, fie din lemn, ce poate fi atasata pe o structura independenta sau sustinuta de un perete. Elementele de design exterior, reusesc cu succes sa ofere o forma complexa si un design impresionant oricarei case, curti, sau gradina, intrucat, este un accesoriu care reuseste sa intregeasca impecabil o gradina de poveste.

In general, majoritatea persoanelor opteaza pentru o pergola din lemn, intrucat este mai estetica decat celelalte si se poriveste perfect pentru a acoperi de exemplu o terasa pe timp de vara frumos accesorizata cu elemente specifice pergolelor, care sa se potriveasca perfect cu locul in care sunt amenajate.

Spre exemplu, in cazul in care vreti sa montati pergola intr-o gradina, ei bine, atunci aceasta trebuie sa fie fara doar si poate amenajata cu tot felul de flori si plante agatatoare, frumos atasate printre constructiile pergolei. Este o o modalitate eficienta de a crea un spatiu de poveste, un loc in care va puteti savura linistiti cafeaua de dimineata, sau in care puteti citi o carte buna si sa va relaxati privind apusul. De asemenea, este locul ideal in care puteti petrece o seara linistita alaturi de cei dragi, sau de prieteni.

Cum se construiesc pergolele?

In general, se recomanda sa apelati la firme specializate pentru montajul pergolelor care practica astfel de servicii si asta pentru ca dumneavoastra sa scapati in prealabil de orice griji si sa va bucurati de o constructie calitativa si impecabila din punct de vedere al design-ului. Insa, daca vreti cu ardoare sa construiti dumneavoastra o pergola, ei bine atunci trebuie sa:

Va procurati stalpi rezistenti in functie de materialul pergolei, pentru realizarea prealabila a acoperisului. Trebuie sa va asigurati ca stalpii sunt corect pozitionati, pentru ca structura sa fie una rezistenta.

De asemenea, exista mai multe tipuri de pergole. Sa vedem care sunt acestea:

Tipuri de pergole

  • Pergola din lemn

Atunci cand vorbim despre constructiile pergolelor, ei bine, lemnul este materialul preferat, intrucat este usor de manevrat si foarte placut din punct de vedere al design-ului. Este un material care se integreaza perfect in oricare spatiu. Dezavantajul in cazul lemnului este ca rezistenta este redusa in cazul intemperiilor. In astfel de situatii scandurile trebuie lacuite.

  • Pergola din fier forjat

Asemeni lemnului, fierul forjat poate fi si el integrat in aproape orice spatiu, intrucat ofera un aer romantic si elegant. Un material rezistent atat in fata intemperiilor, cat si a timpului. In ceea ce priveste amenajarea, interiorul este usor dificil de potrivit, insa nu imposibil.

  • Pergola din aluminium

Pergolele din aluminium sunt acele pergole care ofera un aspect deosebit oricarei locatii. Pergolele bioclimatice din aluminium sunt luxoase si aduc un plus de valoare spatiilor unde acestea sunt montate.

  • Pergolele all season

Pergolele all season sunt cel mai adesea folosite de localuri, hoteluri sau terase private. Aceste pergole sunt compuse din material tip plastic sau material de copertina triplu stratificat. Cele mai cautate si cel mai bine vandut acoperis retractabil este pergola all season.

In ceea ce priveste partea estetica, ei bine acestea sunt placute ochiului in comparatie cu o pergola din lemn sau din fier. Intemperiile nu mai sunt o problema pentru astfel de pergole, intrucat materialul este unul dur si rezistent. De asemenea, acoperisul este dotat cu un mecanism electric, fie manual.

CITITI SI: Pergolele de lux, eleganta si rafinament pentru spatiul dumneavoastra

Si acum sa vedem cateva infomatatii despre copertine, ce sunt acestea, cum pot fi folosite si cat de utile sunt.

Ce este o copertina?

Copertinele sunt utilizate in scopul de a umbri o anumita zona, fabricate in general dintr-un material usor, precum panza teflonata, care adesea au un design placut. Avantajul este ca acestea pot fi alese in functie de locul in care trebuie sa le plasati, astfel incat pe piata se gasesc in diferite forme si modele.

Copertinele sunt fie fixe, potrivite pentru ferestrele realizate din brate de sustinere, fie retractabile, special concepute pentru spatii inalte de pana la 5 m, ce pot fi prevazute cu un sistem manual, sau cu unul electric, basculante sau de fatada. Materialul din care sunt realizate este panza, iar  aceasta panza dispune de culori foarte rezistente la soare prevazute cu straturi de protectie asupra mucegaiului.

Care este diferenta intre o pergola si o copertina?

Ei bine, diferentele sunt realmente vizibile in ceea ce priveste pergola si copertina, intrucat, in ciuda functionalitatii aparent asemanatoare, structurile acestora sunt considerabil diferite, modalitatea de constructie este de altfel total diferita, dimensiunile difera fara doar si poate, iar designul este absolut indiscutabil. De asemenea copertinele pot avea o caseta speciala de unde panza este retractata in exterior sau in interiorul acesteaia, acestea se numesc copertine casetate.

Mai pe scurt, pergola este o constructie fie separata fie in continuarea casei sau a gradinei, din lemn, aluminiu, sau alte materiale aferente, iar copertina este pur si simplu un accesoriu pentru gradina, o bucata de panza, prevazuta cu structuri care sa ii ofere rezistenta necesara si o buna protectie impotriva razelor solare.

CITITI SI: Avantajele unei copertine pentru casa